< Ga terug


Dit zijn de uitkomsten van de enquête over het centrale park

Meedenken over het groen in je wijk? Zo’n 140 bewoners van het Stationskwartier deden het door de enquête in te vullen over de inrichting van het centrale park. De reacties zijn inmiddels zorgvuldig bekeken en meegenomen in de definitieve inrichting. Hierdoor groeit het park straks nog meer uit tot een plek van en voor de hele buurt.  

 

Het centrale park is een groot groengebied vlak bij het station. Er gebeurt van alles. Mensen lopen van de trein naar huis, kinderen voetballen op het grasveld en bewoners genieten van de zon. “Nu het groen er ligt, kunnen we het park verder inrichten”, vertelt landschapsontwerper Marieke van Zuiden. “We vonden het belangrijk om de bewoners van het Stationskwartier hierbij te betrekken. Daarom hielden we een enquête. Dat werd gewaardeerd: we ontvingen maar liefst 140 reacties.”

 

Speelruimte

In de enquête stonden vragen over verschillende plekken in het park. Zo mochten bewoners meedenken over de speeltoestellen in zone 2, naast het grote grasveld. Sommige bewoners wilden het liefst één groot klimtoestel, maar de meesten kozen voor een route met kleine, natuurlijke objecten. “Denk aan bokspringpaaltjes, een evenwichtsbalk en een klimrek”, somt Marieke op. “Het leuke van deze objecten is dat ze geschikt zijn voor jong en oud. Kinderen kunnen erop spelen en volwassenen gebruiken ze om te sporten en bewegen.”

 

Kaart inrichting park Stationskwartier Kampen

De getoonde toestellen zijn voorbeelden.

 

Schommelen en voetballen

Veel bewoners missen op dit moment schommels. Ze geven aan dat er elders in de wijk een paar zijn, maar dat kinderen vaak in de rij staan. “Daarom plaatsen we een schommel in zone 1, tussen de wandelpaden aan de zuidzijde. Het wordt een zogenoemde vogelnestschommel, zodat ook bewoners met een beperking kunnen meedoen.” Verder wordt de mogelijkheid om te voetballen veel genoemd. “Dat kan op het grote grasveld. We plaatsen geen doeltjes, zodat dit veld ook te gebruiken is voor andere activiteiten. Een picknick of watergevecht bijvoorbeeld.”

 

Zitten, sporten en bewegen

Zone 3 bevindt zich op de helling. “Dit is de plek waar je van de zon kunt genieten. In de enquête gaven bewoners aan dat ze het belangrijk vinden om elkaar te ontmoeten. Daarom plaatsen we een aantal houten balken. Deze balken dienen als bankjes om op te zitten, maar kunnen ook gebruikt worden om te sporten en bewegen. Ze zijn multifunctioneel.” Die insteek komt terug in de ideeën voor het kunstwerk. “Het liefst zien bewoners een kunstwerk waarop kinderen kunnen spelen. Wat het precies wordt, weten we nog niet.”

 

Van en voor iedereen

“In de komende periode maken we het plan voor de inrichting definitief”, zegt Marieke. “De resultaten van de enquête vormen daarbij onze leidraad. Zo wordt het park nóg meer een plek van en voor iedereen in het Stationskwartier.”

 

Verwachting is dat het centrale park deze zomer helemaal af is. Of dat lukt, hangt mede af van de regenwateroverlast. Om het overtollige water af te voeren heeft de gemeente onlangs ondergrondse drainagebuizen aangelegd en aangesloten op het riool.