< Ga terug


Start nieuwbouw Koningrijkszaal Jehovah’s Getuigen 

 

 

Jehovah’s Getuigen besteden de bouw van hun nieuwe en duurzame vergaderplaats in Kampen uit aan Bouwbedrijf Van Laar uit Wapenveld. Dat zijn de Getuigen en het aannemersbedrijf formeel overeengekomen. De nieuwe Koninkrijkszaal, zoals Jehovah’s Getuigen hun vergaderplaats noemen, komt aan de Koploper 52 in de wijk Stationskwartier. Van Laar gaat in april van start en zal de bouw naar verwachting in oktober dit jaar afronden.

 

De gemeente Kampen verleende eind 2020 de omgevingsvergunning voor de bouw van de vergaderplaats. Vanwege de coronapandemie konden de werkzaamheden niet meteen beginnen. Dezelfde pandemie deed de Getuigen uiteindelijk besluiten om het project niet zelf op te pakken maar om het uit te besteden. Normaliter zetten ze daarvoor een regionaal team van eigen bouwvrijwilligers in. Na een zorgvuldig offertetraject hebben Jehovah’s Getuigen de opdracht in vol vertrouwen aan Bouwbedrijf Van Laar gegund. In de opdracht zijn duidelijke afspraken gemaakt over de werkzaamheden, kosten en planning, maar het belangrijkst is de veiligheid tijdens de bouw: Jehovah’s Getuigen hanteren wereldwijd voor al hun bouwprojecten een strikt ‘Zero Accidents’-beleid.

 

Veel aandacht voor duurzaamheid

De Koninkrijkszaal krijgt een moderne uitstraling, in lijn met het nieuwe Stationskwartier. Er is in het ontwerp ook veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Het gebouw wordt bijvoorbeeld goed geïsoleerd. De warmteterugwininstallatie zorgt ervoor dat de warmte binnenblijft en er geen onnodig energieverlies plaatsvindt. Op het dak komen zonnepanelen. Verder heeft het gebouw dankzij een warmtepomp geen gasaansluiting nodig. In de categorie ‘nieuwbouw utiliteit’ heeft de Koninkrijkszaal dan ook een energielabel A+++ gekregen.

 

Gebruik van de vergaderplaats
Sinds maart 2020 houden Jehovah’s Getuigen al hun vergaderingen digitaal, om zo besmettingen door corona te helpen voorkomen. Maar zodra het voldoende veilig is, zullen de 110 Getuigen van Jehovah uit Kampen en omgeving weer écht bij elkaar komen – en vanaf oktober zou dat dan in de nieuwe zaal moeten kunnen. Elke bijeenkomst van de Getuigen duurt een kleine twee uur. Er is geen aankondiging door middel van een klok of bel. Bezoekers komen lopend, per fiets, met openbaar vervoer of met de auto. De auto’s kunnen terecht op het eigen parkeerterrein. Jehovah’s Getuigen houden de omgeving, de tuin en het gebouw zelf in goede conditie. Dit zal zeker bijdragen tot een nette uitstraling van het Stationskwartier.

 

Achtergrondinformatie Koninkrijkszalen

Verspreid over Nederland beschikken Getuigen van Jehovah over zo’n 200 vergaderlocaties. In elk van deze Koninkrijkszalen houden een of meer gemeenten van Jehovah’s Getuigen wekelijks bijeenkomsten. Op de bijeenkomsten bespreken de Getuigen de Bijbel en leren ze over Gods Koninkrijk, vandaar de naam Koninkrijkszaal. Deze bijeenkomsten zijn gratis, er worden ook geen collectes gehouden en iedereen is welkom.

 

(bron Jehovah’s Getuigen)